9 maand en 5 dagen verder
Door: Mark en Niek
28 Juni 2009 | Thailand, Bangkok
Trouwe lezers,
Het is bijna zover we moeten weer terug naar huis. Na 9 geweldige maanden is het voorbij en kunnen we weer beginnen met hagelslag in de morgen en stampot in de avond. Maar wat hebben we nog gedaan de laatste periode in Azie? Ff een update!
Vanuit Bangkok zijn we als eerst met de trein naar het plaatsje Ayuthaya gegaan, hier hebben we een middag lang verschillende mooie tempels bekeken. Vervolgens zijn we naar het plaatsje Lopburi gegaan, in dit plaatsje hebben ze problemen met apen! In de hele stad zie je aapjes die over de auto’s lopen in de electriciteit kabels slingeren en je tas proberen te jatten, erg grappig. Hier zijn we alleen in de avond geweest omdat we de nachttrein moesten halen naar Chiang Mai, een grote plaats in het noorden van Thailand. Vanuit deze plaats hebben we een drie dagen lange jungle tocht gedaan in de bossen van noord Thailand, zonder enige luxe en met twee gidsen van onze leeftijd. We sliepen in hutjes zonder stroom en water op bamboe bedjes. Tijdens de tocht hebben nog geraft op bamboe vlotten en gereden op olifanten. We hadden nog leuke contacten op gedaan met een stelletje uit Zuid-Afrika waar we dus lekker Nederlands mee konden praten. Naar deze drie dagen gingen we terug naar Chiang Mai om vervolgens richting de grens te gaan van Laos. Maar eerst nog een weekendje op stap, waar we een bijzondere ervaring hadden in een nachtclub, sta je lekker te plassen begint er ineens iemand je schouders te masseren vervolgens tijdens het handen wassen komt er nog iemand bij en wordt je hele lichaam gekraakt en krijg je een volledige massage waarna je weer soepeltjes de dansvloer op kan!
Na het weekend zijn we in Laos aangekomen, hier hebben we twee dagen op een slowboat gezeten op de bekende Mekong River. De eerste dag 1 juni was Mark zijn verjaardag wat in de avond gevierd werdt met de nodige biertjes samen met Joost en Anne een spontaan Nederlands stel. Helaas konden we het niet heel laat maken want de agregaten van het dorp gaan uit om 10uur, en dan is het ook heel lastig je bedje weer terug te vinden. Na twee dagen op de boot kwamen we aan in Luang Prabang waar we 3 dagen zijn geweest. En waar we ineens een geld probleem hadden, in het hele land zijn maar een paar pinautomaten, en daar werkten onze RABOBANK pinpassen niet. Gelukkig had Mark zijn creditcard, alleen zijn pincode was die even vergeten. Dus Na een dag zonder eten en drinken kregen we uiteindelijk voor elkaar om met de creditcard en paspoort 2 miljoen op te nemen! (klinkt heel wat maar het is nog geen 200 euro) Na een paar relaxte dagen in Luang Prabang samen met Chris en Sim (twee toffe Engelse gasten waar we uiteindelijk samen door Laos en Cambodja zijn gereisd), was het tijd om verder te reizen naar Vang Vieng. Een prachtig plaatsje tussen de heuvels. En nog prachtiger is de rivier die door dit plaatsje loopt, ze hebben hier namelijk Tubing!!! Je krijgt een oude trekkerband, vervolgens ga je de wilde rivier in en aan beide kanten van de rivier zitten overal barren. En bij deze barren hebben ze de vetste slingerattracties. Deze combinatie zorgt voor een geweldige middag waar iedereen met z’n dronken hoofd langs het water staat te dansen of in zijn bandje aan het drijven is. De volgende dag heeft iedereen spierpijn maar daar hebben ze dan weer een traditionele Laos massage voor. Waarbij je voor 2,50 euro een uur lang gemasseerd wordt:). In de avond nog even opstap geweest waar ineens om 3 uur ‘s nachts in het hele stadje de stroom uit viel, sta je net te dansen in een propvolle bar! Naar Vang Vieng was het tijd om naar de hoofdstad Vientiane te gaan. Wat een 5 uur durende bustocht moest zijn, maar naar een uur vloog een wiel er bijna af dus moest er maar een andere bus komen, waar je dan weer een uurtje op kan wachten. De gewoonste zaak van de wereld in dit land. Na een leuk weekend in de hoofdstad was het tijd om naar de 4000 eilanden te gaan. We hadden de nachtbus genomen waar we nog nooit van gehoord hadden. Gewoon een bus vol met bedden en je eigen tv, best relaxt dus! De 4000 eilanden is een gebied met waarschijnlijk 4000 eilandjes die liggen onderin Laos. Alleen in de avonds tussen half 6 en half 10 hadden we stroom bij de bungalow omdat de generator dan aan gaat omdat ze nog geen vaste elektriciteit hebben op de eilanden. Wij zijn hier 3 dagen geweest we waren nog steeds samen met Chris en Sim. Waar we erg om gelachen hadden, we waren in een restaurant op het eiland en dit restaurant werd gerund door een twaalf jarig meisje, die geen woord engels spreekt. Dus toen de jongens in de morgen twee drankjes bestelden met de nadruk op zonder ijs, wat het meisje niet helemaal begreep, kregen ze kokend hete sinasappelsap! Vervolgens bestelden we twee flessen water maar in plaats van dat kregen we twee stokbroden en vier eieren! Op de eilanden hadden we nog voor twee dagen fietsen gehuurd (0,80 cent) om de omgeving te ontdekken. Dit waren de laatste dagen in Laos, onze volgende bestemming was Seam Riep in Cambodja.
Cambodja was het meest indrukwekkende land die we gezien hebben tijdens onze reis. Er is direct een groot verschil te zien met Laos, het is veel meer ontwikkeld maar ondanks dat zijn de mensen in Cambodja toch een stuk armer dan in Laos. Als je ‘s nachts over straat loopt komen er overal kindertjes naar je toe die zeggen: honger honger, of een moeder met een baby voor een supermarkt die smeekt om een pakje melk voor haar baby. Wat je ook veel ziet is dat er mensen ledematen missen of behoorlijk verminkt zijn. Dit is het gevolg van de 6 tot 8 miljoen landmijnen die in het land liggen en nooit zijn opgeruimd.
In Seam Riep zijn we 3 dagen geweest, we zijn vanuit hier onder anderen naar de tempels van Ankor geweest. Dit is het grootste religieuze complex van de wereld. Verschillende tempels die liggen verscholen in de jungle. Wel leuk is dat ze de film Indiane Jones en Tomb Raider hier ook gefilmd hebben. Naar Seam Riep was het tijd om naar Phnom Penh te gaan, dit is de hoofdstad. We zijn hier onder anderen naar de killingfields geweest, dit is een plek waar duizenden mensen zijn vermoord in de Khmer Rouge periode. (1975-1979) in de hele oorlogs periode die cambodja kent zijn er 2 miljoen mensen vermoord wat bijna ¼ van de bevolking is. Dat is ook de reden dat 40% van de bevolking onder de 15 jaar is. De killingfield waren erg indrukwekkend, je hebt er verschillende massagraven en je ziet overal botten en kleding stukken liggen zelfs over de paden waar je loopt. Er is een groot monument van glas vol met duizenden schedels. Naar de killingfields zijn we nog naar een oude school geweest die in deze periode wat omgetoverd tot martel gevangenis. Heel bizar om dat allemaal te zien. Wat ook heel bizar is, is de shooting-range die vlakbij de stad ligt. Hier kun je, je eigen dier kopen en dood schieten met het wapen dat jij wil. Zo kun je bijvoorbeeld een koe kopen en die vervolgens afschieten met een raket, uiteraad hebben wij dat niet gedaan als dieren liefhebbers. Naar de hoofdstad was het tijd voor zee en strand in het plaatsje Sihanoukville. Hier zijn we nog 5 dagen geweest en moesten we afscheidnemen van Chris en Sim waar we een gezellige tijd mee hebben gehad. Naar deze 6 dagen was het tijd om weer terug te gaan naar Thailand. Voor nog 6 dagen relaxing op het eiland Koh Chang! We hebben hier niet veel gedaan de eerste dagen was het nogal regenachtig, maar gelukkig hadden we daarna dagen met zon! We hadden nog een dag een scooter gehuurd om het eiland te verkennen. Alleen hadden we iets te weinig benzine getankt waardoor niek op een gegeven moment ergens stond geparkeerd langs de weg. Ook had Mark nog kennis gemaakt met het wildlife toen tijdens een lekkere maaltijd ineens een slangetje langs zijn been kroop die ontzetten gevaarlijk bleek te zijn. Maar van dieren waren ze niet zo vreemd in dit restaurant want er liepen ook 7 honden en 2 katten in de keuken. Naar deze relaxte dagen op het eiland was het tijd om terug te gaan naar Bangkok om ons gereed te maken voor de terugreis! Wat we nu aan het doen zijn. We vliegen namelijk morgen terug. Eerst naar Hong-Kong en vervolgens naar Amsterdam waar we weer Nederlandse bodem onder onze voeten zullen hebben. Het is een vrij lang verhaal geworden maar we hebben de laatste 1,5 maand ook vrij veel beleeft.
Tot binnenkort kunnen we nu zeggen!
Tot binnenkort kunnen we nu zeggen!
28 Juni 2009 - 09:55
Sydney En Niec :
groetjes van Sydney en Niec -
28 Juni 2009 - 10:15
Erna En Lucas:
hallo vakantie gangsters
het zal echt wel ff wennen zijn om hier weer in het keurslijf te moeten lopen,...
neem lekker de tijd om alles weer op een rijtje te krijgen, vanaf nu is alles anders!
al die belevenissen en andere culturen..je houdt er altijd wat aan over,het heeft je zoveel rijker gemaakt.
niemand kan je dat weer afpakken, ga lekker nagenieten.
en mark, je hebt inmiddels ook een nicht in amerika wonen, haha, wij zijn net terug en gaan in augustus weer naar amerika.
we horen graag je verhalen en tot ziens, liefs ons -
28 Juni 2009 - 12:24
Anke En Jon:
hey jongens, nog twee nachtjes...
we moesten enorm lachen om de hete sinaasappelsap.
Jon had voor een koe en een bazooka of een cavia met een shotgun gekozen. Anke zou hier dan gillend bij staan.
tot snel! liefs Anke en Jon -
28 Juni 2009 - 18:33
Marga:
Lieve jongens,
Bedankt voor de foto`s en de mooie verhalen.
Tot Dinsdagmorgen...WELKOM THUIS. liefs!!!! -
28 Juni 2009 - 20:11
Marwin:
Wauw, klinkt goed! Lekker bowlen op blote voeten. Welkom terug in Hollanda binnenkort, blijf genieten! Groeten uit het nieuwe herbeleefde Haarlem -
29 Juni 2009 - 08:37
Gea:
Nog 1 nachtje slapen. Het weer is hier super momenteel. Wat een timing.
Tot morgenvroeg, liefs xx -
29 Juni 2009 - 09:38
Rianne:
Hey Boys,
Succes met de terugreis!! We zien jullie morgen!!
Kuss -
29 Juni 2009 - 16:56
Alice:
Yessss jongens... TOT SNEL :D :D
kusjesss -
29 Juni 2009 - 18:02
Maritha:
heey liefje!!
eindelijk weer thuis morgen!!!ga je helemaal plat knuffelen morgen!
liefs je wat zenuwachtige vriendin... -
30 Juni 2009 - 08:43
Gea /Gert:
Het zal wel even weer wennen zijn om weer terug te zijn .Bedankt voor jullie verhalen en foto's geweldig,ik heb er van genoten veel succes met het leven in Nederland
Groetjes uit Hasselt