Geld stinkt niet, gember wel! - Reisverslag uit Yandina, Australië van markenniek - WaarBenJij.nu Geld stinkt niet, gember wel! - Reisverslag uit Yandina, Australië van markenniek - WaarBenJij.nu

Geld stinkt niet, gember wel!

Door: mark en niek

Blijf op de hoogte en volg

10 Maart 2009 | Australië, Yandina

Trouwe lezers!

Hier is dan weer naar een paar weken een nieuwe update! Even ons geheugen weer opfrissen, we waren gebleven in Brisbane! In deze plaats zijn we nog enkele dagen gebleven en hebben we nog een paar gezellige dagen en avonden met de belgen gehad. Ook hadden we nog een stelletje uit friesland ontmoet die al meer dan 4 maand in een auto slapen, maar zeker niet zo comfortable als ons. Ze zitten namelijk gewoon rechtop! Dat zegt wel weer genoeg of friesland zeg ik dan maar . . . Na Brisbane zijn we weer verder gereden richting de Sunshine Coast. Onderweg hier naar toe zijn we nog een dag naar het nationale park de Glasshouse Mountains geweest, een mooi gebied met zoals de naam al zegt bergen. Aangekomen bij de Sunshine Coast hebben we eerst weer een paar dagen met de Fab en Julio, de jongens uit Belgie rondgetrokken. Het was prachtig weer elke dag wat voor ons de gelegeheid gaf om weer te leren surfen, en in de avond in je shirtje tot half 5 te pokeren.

Maar naar bijna 5 maand vakantie vieren was het dan toch echt nodig, werken! Net zoals in Nederland hebben ze hier ook last van een economische crisis, wat voor arme backpackers niet heel gunstig is. We hebben een week rondgereisd langs grote industrie parken, maar zonder succes. We hebben wel verschillende keren onze cv moeten afgeven en wat telefoonnummers uitgewisseld. Uiteindelijk aangekomen in het plaatsje Yandina, waar een grote Gingerfactory (gemberfabriek) staat. Hier hebben we wat adressen gekregen van boeren in de omgeving die ginger verbouwen en misschien mensen nodig hadden. Uiteindelijk een boederij gevonden waar ze nog mensen zochten om ze te plukken. Waar wij bij het woord plukken alweer kippevel op onze rug kregen naar onze nare ervaring in Adelaide met kersen plukken.

Maargoed werk is geld. Dus met frisse moed op maandag begonnen, het gaat als volgt: je loopt op je blote voeten door de modder en klei, je trekt de planten met bosjes uit de grond, vervolgens leg je ze op een rek en trek je de stengels eraf en gooi je ze in een grote bak die uiteindelijk gevuld moet worden met 400 kilo ginger en dat met 35 graden en de brandende zon op je pannetje. Op de eerste dag werd er al een paar meter verderop een slang gevonden tussen de planten. Dat geeft je een veilig gevoel als je de hele dag op je blote voetjes loopt. Een dag later liep er ineens een prachtige Redback spider op niek zijn hand, wat toch ook niet het liefste spinnetje is van Australie. We hebben het plukken twee en halve week gedaan wat lange dagen waren. Zes dagen in de week met dagen van 10-12 uur op een dag en de wekker elke morgen om 4uur. De eerste twee week hebben we op een camping gestaan in Nambour waar we dagelijks leuke en interresante gesprekken hadden met een gescheiden alcoholist en een vergeetachtige Japanner. De week daarop zijn we naar een goedkopere camping gegaan waar ook een duits en canadees stelletje stonden die ook bij dezelfde boer werkte. Na deze twee en halve week was het ineens voorbij omdat de fabriek de ginger niet meer wou hebben omdat het zogenoemde fiber gehalte niet meer goed genoeg was, dus stonden de 50 plukkers ineens allemaal op straat, nouja bijna allemaal! Wij waren namelijk uitverkoren door de boer om bij hem op de boederij te werken. Hij was namelijk erg tevreden over ons. We hebben die dagen daarna alle watersystemen opgeruimd en wat andere klusjes gedaan op de boerderij.

De boer was zelfs zo tevreden dat we zaterdag werden uitgenodigd voor een verjaardagsfeest bij een vriend Gordon, geen zanger en ook geen homo want de verjaardag was namelijk van zijn vrouw. Gordon de ananasboer wordt die ook wel genoemd, hij heeft namelijk 120 hectare vol staan met ananas! Het was een gezellige avond met 3 badkuipen vol met bier en lekkere hapjes en ananas.
De zondagen namen we vrij met het oog op de zondagsrust, en om de mooie omgeving te verkennen met zijn watervallen en regenwoud, ook een verfrissende duik in het zwembad op de camping was het vaste tafereel. Het was namelijk elke dag erg warm, zo warm dat zelfs onze airco in de auto het niet meer aankon! Gelukkig kende onze vriend Richard de boer weer iemand die wel eens iets met airco had gedaan. Dus aankomende week doet deze het ook weer als het goed is! Gister avond hadden we een etentje bij de boer en zijn vrouw, waar we vol werden gestopt met vis en allerlei andere lekkere hapjes. Na het etentje hebben we samen nog de film Australia gekeken, waar de boer en zijn vrouw al haast lagen te slapen halverwege de film,omdat ze het nog bijna nooit zo laat hadden gemaakt! Half tien wel.

We zijn vandaag vrij omdat het de hele dag regent en erg hard waait zodat we niks kunnen doen op het land. Er is namelijk vlak bij de kust een zware cyclone die voor onrustig weer zorgt. Hoelang we hier nog blijven en kunnen werken weten we niet precies. Maar dat zullen jullie wel weer horen in ons nieuwe verhaal.

Tot later!

• 10 Maart 2009 - 05:53

Dennis Vd:

Mark en Niek,

Wat een verhaal weer :D geweldig, ook leuke foto's!

Geniet er nog even van daar!

Groeten,
    Dennis

• 10 Maart 2009 - 06:04

Herben:

Heej boertjes....goed man dan jullie zijn uitverkoren uit 50 man..zal wel van niek zijn boeren bloed komen.....nou genietse en werkse...ik zal zegge ga ook nog eens bij een veeboertje aan de gang, of schapies scheren....

ltrssss

• 10 Maart 2009 - 08:20

Alice:

Het valt mij op dat er weinig geschoren wordt...

• 10 Maart 2009 - 12:40

Maritha:

wat een vies werk! niks voor vrouwen lijkt me. gellukkig betaald het een stuk beter dan het kersen plukken.

hele dikke knuffel!!

• 10 Maart 2009 - 16:48

Marga:

He zwoegers,,,,,,
    Hebben jullie je auto al vast gezet,vanwege de Cyclone!!!
    Hoe krijgen jullie je voeten weer schoon??
    Groeten en tot horens.

• 10 Maart 2009 - 19:24

Marwin:

Hard werkende mannen! In NZ is het nog steeds een vrij en mooi bestaan waar ik braaf werk op kantoor (womad in 2 dagen!) een groot feestje waarbij eindelijk al mijn energie terug is te zien! Heel veel plezier in Autralie, alle Kiwi's praten hier blij over the Sunshine cost: Lucky you! Bij mij vanochtend een white taile spider in mijn bed. Ieks!!

Marwin

• 11 Maart 2009 - 17:30

Christian:

hee reizigers!

weer een top verhaal haah eindelijk aan de bak dus Super !

Rustig aan doen

greetz

chris

• 11 Maart 2009 - 18:52

Rianne:

Het Boys,

Leuk verhaal weer!! En leuk dat we eindelijk weer eens gebeld hebben... ;-)
    Nou succes met werken, daar wordt niemand minder van hoor... haha!

Kuss Rianne

• 11 Maart 2009 - 19:14

Miny,s Kapper:

hallo heren.

kreeg van tante Miny Zantinge deze tip om jullie
    reisverslagen te lezen, we gaan dit zelf in oktober ontdekken en door jullie verhalen verheugen wij ons er steeds meer op
    gr de Kapper van Mini Zantinge Stadskanaal

• 12 Maart 2009 - 12:33

Arjan:

Mag je bij die boer ook gewoon roken? Of rookt ie zelf ook?
    :D

• 13 Maart 2009 - 10:03

Janneke:

Dat jullie daar nu pas achter komen dat geld niet stinkt!!!! Dat weten(wij vrouwen) al heeeel lang!
    Werkse mannen.En je ziet maar weer....met een finke portie nederlands werklust kom je een heel eind!

• 16 Maart 2009 - 11:25

Gea:

Hoorde gisteren via Maritha dat jullie nog steeds bij die boer zijn. Auto weer in orde, een paar nieuwe banden en airco weer klaar. Dus de reis kan zo weer beginnen. Werkse.
    Liefs een dikke xx

• 18 Maart 2009 - 21:42

Janini:

Jo_ho wat weer een belevenissen.had even een tijdje niet gekeken,maar de verhalen wel gehoord van mama en of karin
    Ik had tegen Tieme pals (mijn kapper)gezegt dat hij eens naar jullie site moest kijken ,want hij gaat ook een maand naar australié hij weet na jaren nog steeds niet dat ik NINI heet (echte hardleerse grunninger) moet je maar denken!!!!!!Maar toch leuk dat hij even reageerde.
    Jo het is ook wel even lekker weer aan het werk te zijn na zoveel maanden als echte ""Dagobert ducks"'te leven
    Maar de verhalen zijn weer smakelijk om te lezen.fijn dat jullie het nog zo goed naar de zin hebben.het komt zeker dat jullie zo hard gewerkt hebben dat die boer jullie uit 50 heeft verkozen ----echte stoere gereformeerden die weten van aanpakken he????of de humor die de voorkeur had????We wensen vanaf de postkade jullie heel veel werk en vakantie plezier en weer tot de volgende mail liefs ons oom Jan en tante Nini

• 19 Maart 2009 - 13:07

Jon:

GastEEYs!!

Druk druk druk hoor ik wel weer! slangen ontwijken, aangevallen door spinnen :P en dan wacht et werk ook nog... whahah lachen! gave foto's ook weer! hoe isset verder? Mark, kerel ik ben al weer zeeeer veel vette muziek aant sparen als je terug bent! dat duurt nog ff dus er wacht een hele collectie om je weer een zomergevoel terug te geven als je weer in ons gat bent! whahah kom maar snel terug want deze kameraad mist je ook wel hoor! heb wel weer zin in lol trappen! nou, Groet'n gastEEYs en take care mates!

• 20 Maart 2009 - 19:50

Oma Haan:

Hallo Niekbern en Mark,

Leuk dat je mij hebt gebeld in het ziekenhuis, alles is nu weer oké. Je vader gaf me een map met al jullie beschrijvingen en foto's uit Australië. Ik heb het gelezen, prachtig allemaal. Geniet nog maar veel. Ben haast een beetje jaloers. Helder water, mooie luchten en een prachtige natuur op de schitterende foto's. Tot ziens van 't zomer, jullie oma Haan. O ja, nog bedankt voor de kaart. (kwam vandaag).

• 24 Maart 2009 - 23:10

Annelien Zantinge:

a.s zaterdag ben ik jarig, komen jullie ook ff gezellig een bakkie+gebakkie halen???
    ff bijkletsen, leuk man!

• 26 Maart 2009 - 05:53

Stelletje Uit Frsl:

Hey gozertjes, niet zo negatief over ons friezen he.. Maar goed, jullie hebben het niet echt begrepen volgens mij.. hoop dat jullie vriendinnetjes het thuis straks beter begrijpen;)..

• 02 April 2009 - 08:49

Gea:

Wat fijn dat jullie naar Fraser eiland gaan. Veel plezier. Heb op even op google gekeken ziet er super uit.

• 05 April 2009 - 18:10

Chris Kloeze:

hee toppers

tijd voor een nieuw verhaal toch?? haha ben benieuwd hoe het daar gaat hier begint het zonnetje ook alweer ter schijnen summer 09!

kalm aan

x c